САЩ помагат с милиарди на Афганистан. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ

...
САЩ помагат с милиарди на Афганистан. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ
Коментари Харесай

САЩ помагат на Афганистан и семействата на жертвите на атентатите през 2001 година със 7 млрд. евро

САЩ оказват помощ с милиарди на Афганистан. 

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа декрет за деблокирането на средства на афганистанската централна банка на стойност 7 милиарда евро, с цел да отидат за филантропично подкрепяне на афганистанския народ и обезщетяване на фамилиите на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година, съобщи Ройтерс.

С подписания от президента на Съединени американски щати декрет се афишира национална изключителна обстановка, като задачата е, от една страна, да се противодейства на опасността от задълбочаващия се стопански провал на Афганистан, а от друга да се помогне на фамилиите на жертвите на офанзивите.

Този ход пристигна единствено часове преди американското правосъдно министерство да показа проект пред федерален арбитър какво да се прави със замразените сметки. Това стана след настойчиви апели от членове на Конгреса на Съединени американски щати и Организация на обединените нации средствата да бъдат употребявани за справяне с тежката икономическа рецесия в Афганистан, която се задълбочи, откакто талибаните взеха властта през август предходната година.

Високопоставени американски държавни представители обявиха, че ще работят за обезпечаване в интерес на афганистанския народ на достъп до активи на стойност 3,5 милиарда $. Сумата е насъбрана най-много от предоставяните на Афганистан помощи през последните две десетилетия.

Те прибавиха, че в идващите месеци Вашингтон ще учреди фонд, който в тази ситуация ще се явява като трета страна и ще ръководи средствата. Подробностите към него обаче към момента се прецизират, като да вземем за пример по какъв начин да бъде структуриран той и по какъв начин тъкмо да бъдат употребявани парите в него.

Планът, който се състои от голям брой стъпки, планува половината средства да останат в Съединени американски щати по отношение на към момента продължаващите правосъдни разногласия за обезщетяване на околните на жертвите от атентатите през 2001 година, показаха държавните представители, представени от Българска телеграфна агенция.

Вашингтон замрази афганистанските активи в Съединени американски щати, откакто талибаните взеха властта, само че след това беше подложен на засилен напън да откри метод да деблокира средствата, без да признава талибаните, които от своя страна настояват, че парите са техни. Някои от фамилиите на жертвите на атентатите от 11 септември обаче заведоха правосъдни искове за угаждане на към този момент присъдени по правосъден път компенсации, свързани с офанзивите, при които починаха близо 3000 души.

Афганистан разполага и с други запаси в размер на 2 милиарда $, държани в страни като Англия, Германия, Швейцария и Обединените арабски емирства. По-голямата част тези активи също са замразени. Официалните представители на Съединени американски щати обявиха, че са били във връзка със съдружниците за желанията си, само че Вашингтон първи предлага сходен проект за деблокиране на средства за подкрепяне на афганистанския народ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР